vs. Naleśniki z kurczakiem

    W dość zabieganym stylu życia, które prowadzę, szczerze niewiele jest czasu na przebywanie w kuchni. A szczególnie już na eksperymentowanie kulinarne. Gdy wyobrażam sobie siebie samego zmagającego się dzień w dzień z przyrządzaniem różnego rodzaju potraw to pojawia mi się obraz mniej więcej taki jak na zdjęciu poniżej.

darmowy hosting obrazków

Jestem też świadomy, że wszystkie te eksperymenty kończyły by się podobnie.

darmowy hosting obrazków

Ewentualnie tak.

darmowy hosting obrazków

Na szczęście rzeczywistość nabiera ponownie barw gdy w moim domu pojawia się Patrycja, przy której to pomocy (czyt. której to czasem pomagając), moja kuchnia zamienia się w niebo na ziemi.
Dziś wraz z Patrycją serwujemy dla Was przepis na jedną z moich ulubionych potraw, czyli naleśnika z kurczakiem. Zaczynając od listy niezbędnych składników, lecimy z tematem!


darmowy hosting obrazków 

Na liście tej brakuje najważniejszego elementu, bez którego rewolucje kuchenne są niemożliwe - płyty A Long Hot Summer od Masta Ace. Bez tej muzyki żadne gotowanie nie wchodzi w grę!

Naleśniki:


1. Oddzielamy żółtko od białka.

2. Ubijamy białko. By białko lepiej ubite było, można dodać szczyptę soli, o!
3. Do żółtka dodajemy mleko oraz mąkę. I mieszamy dziko.
4. Do masy powstałej w wyniku wspomnianej wyżej mieszaniny dodajemy stopniowo ubite białko i mieszamy wszystko powoli, ale za to dokładnie!
5. Można się jarać, masa na naleśniki gotowa.
6. Gdy już się pojaramy, możemy zabrać się za smażenie naleśników. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odpowiednią ilość masy i czuwamy by nam się nic nie spaliło. Gdy jedna strona będzie wyglądać imponująco przerzucamy na drugą. Gdy jest imponująco razy 2, ściągamy to z patelni i lecimy z kolejnym naleśnikiem.


darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków 
darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków

Sos czosnkowy:

1. Małe naczynie wypełniamy majonezem, jogurtem naturalnym i wodą.
2. Tarkujemy czosnek i dodajemy do naczynia.
3. Mieszamy wszystko doprawiając to bazylią.
4. Znów się jaramy, bo się udało.


darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków

Kurczak:

1. Pierś z kurczaka kroimy na małą kostkę.
2. Patelnie z olejem rozgrzewamy i wrzucamy na nią kurczaka, smażąc go na małym ogniu.
3. Przyprawiamy go solą, pieprzem, oregano, bazylią i pikantną papryką.
4. Mieszamy ile wlezie.
5. Jaranko x 3.


darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków

Ser żółty:

1. Starkuj.

2. Możesz mówić na siebie Master Chef.

Ostatnie ruchy przed najlepszym:

1. Na naleśniku połóż kurczaka i ser, a następnie przykryj to drugim naleśnikiem.

2. Złóż naleśnika w kostkę zaginając boki w dół.
3. Na naleśniku połóż mix sałat, pokrojonego w kostkę pomidora i polej sosem czosnkowym.

Najlepsze:

1. Zjadaj to!


darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków

Gotowanie z Patrycją jest tak przyjemną sprawą jak pisanie o tym tutaj dla Was.
Mam nadzieję, że jej przepis w moich słowach pomoże Wam stworzyć tą niesamowicie pyszną potrawę, która sprawia, że moja kulinarna rzeczywistość znów nabiera kolorów.

Zdjęcia: Patrycja i ja
Opis: ja
Gotowała: Patrycja

.zulu kuki



darmowy hosting obrazków

0 komentarze:

Prześlij komentarz